2011. március 5., szombat

Csokis-mákos

Pénteken elkészítettük az első főzött szappanunkat. Már akkor felmerült bennem ennek a szappannak a gondolata, amikor még csak azt tervezgettük, hogy belevágunk a szappanozásba. Régebben sokszor megfordultam a közeli cukrászdában, ahol isteni meggyes-mákos sütit készítenek. Csokis piskóta alapon a meggyszemek, a tetején vastag mákos-habos krém.

A mi szappanunk csak külsejében hasonlít a sütire, de biztos vagyok abban, hogy külsőleg pont úgy kényezteti a bőrt, mint ahogy "belsőleg hat" a lélekre egy megfelelő pillanatban elfogyasztott finomság:)

Az olívaolajon és kókuszvajon kívül az alsó réteg jó sok kakaóport kapott és egy csipetnyi 100%-os fahéj illóolajat, a középső réteget a meggy illatára emlékeztető kellemesen fanyar pálmarózsával illatosítottuk és cékla levével színeztük, a felső rétegbe pedig a mákszemek mellé citrom és fahéj illóolajok kerültek.

5 megjegyzés:

  1. Egy remélem nem túl tolakodó kérdés a szépséges szappanról:)
    A középső céklával színezett résznek megmaradt ez a szép színe?

    VálaszTörlés
  2. Bori, nem az:) A végeredményt a céklapornak köszönhetjük, amit egy kevés olajban feloldva a legeslegvégén, formába öntés előtt, az illóolajokkal egy időben adtunk hozzá. Gondolom a kérdésed a tapasztalat mondatja: mi is úgy jártunk, mint gondolom mások is a szappanfőzésnél, hogy az elvileg jónak gondolt dolgokat a kémia felülírja. A céklalevet hozzáadtuk a lúgoldathoz és "gyönyörű" libafos színű elegyet kaptunk. Szerencsére a főzöcskézés ideje alatt volt időnk kigondolni, utánanézni és megvásárolni a céklaport, így elkészülhetett az a szappan, amit eredetileg kigondoltunk.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm és gratulálok hozzá:) Nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki és én mint kozmetikus gratulálok a végeredményhez ,nagyon jó összepárosítása a hatóanyagoknak!!!

    VálaszTörlés
  5. Bori, Julika, köszönjük szépen a dicséretet. Nemcsak szép, és illatos, hanem nagyon "finom" is- napok óta ezzel fürdök, kifejezetten jól esik a mák dörzsizése. (Tessék kipróbálni.)

    VálaszTörlés