2011. április 1., péntek

így készült

Gondolom sokan gondolkodtatok, hogyan készülnek a szappanok. Most vázlatosan leírom, de a net bővelkedik részletes leírásokban, ha valaki efféle álmokat dédelgetne, nyugodtan és könnyen utánajárhat.

  1. A tervezés. Egy igazán jó szappannak sok mérőnek meg kell felelnie, legyen jó az ápoló hatása, tisztítson megfelelően, ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Ezek csak az alapfeltételek. Nagy szerencsénkre találtunk egy jó kis receptszámláló programot, amely sok segítséget nyújt.
  2. Ha kész a receptünk beszerezzük az alapanyagokat, bioboltból, "egészségcentrumból", gyógyszertárból.
  3. Ha mindent előkészítettünk, megvan a védőruha is (szemüveg, gumikesztyű, esetleg védőkabát), kezdődhet a móka. :) Minden hozzávalót gramm pontosan kimérünk, vízfürdőt készítünk a mosogatóba. Ha minden olaj folyékony állagú és egy nagy keverőedényben vannak, akkor hozzávegyítjük a vízhez a lúgot (esetünkben nátrium-hidroxidot), majd az olajokhoz hozzákeverjük a lehűlt lúgos oldatot.
  4. Folyamatos keverés mellett eléri a szappan az "író állapotot" (Trace angolul) elkezdhetjük a színezést és az illatosítást, kedvünk és fantáziánk szerint.
  5. Ha mindezzel megvagyunk formába öntjük a nyers szappanmasszát és egy napra betakargatjuk. Ezalatt a szappan eléri a gél állapotot, ez segít kihozni a természetes színezékek valódi színét. Egy nap elteltével (gumikesztyűben) felszeletelhetjük a szappant. Innentől jön a leghosszabb szakasz, a szappan érése (4-6 hét), amely idő alatt a lúg elszappanosítja az olajokat, és a lúg is szépen semlegesedik.
A védőruha: A méricskélés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése